Hybriddator

Idag definieras en hybriddator som en hybrid mellan en surfplatta och en laptop.

Hybrid mellan analog och digital dator
Den ursprungliga definitionen för en hybrid dator var en hybrid av analoga och digitala datorer. Den analoga delen av hybrid dator beräknade högre matematiska beräkningar såsom differentialekvationer, medan den digitala delen tog hand om logiska beräkningar och även kontrolleren av hela processen. Dessa hybriddatorer kan betraktas som direkta ättlingar till de analoga datorerna.

Hybrid mellan surfplatta och laptop
En hybriddator som en kombination av surfplattan och den bärbara datorn besstår normalt av en surfplatta som kan dockas till tillhörande tangentbord. Surfplattan kan således användas separat som en pekplatta och kan dockas till tangentbordet t.ex. när man vill mata in stora mängder text eller på annat sätt vill styra med tangentbordet. Ofta innehåller tangentbordet också ett extra batteri vilket gör att man kan använda enheten längre även om plattans batteri är slut.

Andra fördelar med en hybriddator är att man kan dra fördel av surfplattans smidighet och laptopens enkelhet för textinmatning, kortkommandon och liknande. Man kan utifrån behovet antingen styra datorn genom att peka på skärmen eller använda tangentbordet.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *